Anette Skaugen Guldager

Smykker for havfolk

Et blåskjell er et blåskjell.

Anette Skaugen GuldagerComment

Ok. Post nr.2 får jeg vie til blåskjell. Rett og slett, helt alminnelige blåskjell.

Googler du blåskjell får du selvsagt bare matoppskrifter. Googler du derimot "Blåskjellfakta", blir det andre boller. Først ut er gode, kjente Wikipedia: 

Blåskjell (Mytilus edulis) er en muslingart i blåskjellfamilien. Skallene på utsiden er blå til brunsorte, mens de innvendig er lyseblå og hvite. Blåskjellet kan bli opptil 10-15 cm langt. Vi finner blåskjell fra Middelhavet i sør, til Barentshavet i nord.

I denne teksten gjemmer det seg spørsmål som på sikt må besvares: 

1:  blåskjellfamilien. Hvem andre er med  i denne familien? Må utforskes videre.

2: utbredelse: finnes det virkelig ikke blåskjell lenger sør enn til Middelhavet? Flere kilder må undersøkes for å få bekreftet dette.

Store Norske Leksikon blir neste stopp:

"En svært vanlig saltvannsmusling fra tidevannssonen til 10 meters dyp. På noe dypere vann lever det større agnskjell eller Oskjell som også tilhører blåskjellfamilien. Arten er utbredt fra Nord-Spania i sør til Kvitsjøen i nord.  Meget tallrik langs hele norskekysten."

 

SNL linker videre til Norsk havforskningsinstitutt sine faktasider om blåskjell! Tenk at det finnes!

"Vårt blåskjell er i Europa utbredt fra Nord-Spania i sør til Kvitsjøen i nord. Arten er nylig også funnet på Svalbard, og det er stilt spørsmål om dette er et resultat av endring i klima. Levetid: 20 år eller mer. Det er  rapportert tettheter på flere tusen blåskjell per kvadratmeter, og produksjonen er sammenlignbar med høyproduktive systemer som regnskog og tareskog."

Se det. Vårt blåskjell!! Så det finnes kanskje andre blåskjell i andre havstrøk som jeg ikke vet om? Og hvor gamle kan de egentlig bli, de eldste? Og tenk at de i produktivitet kan sammenlignes med regnskogen!!

 

Vår digitale blåskjellekspedisjon går mot slutten ettersom tevannet koker og jeg må tilbake til arbeidsbenken og produsere. MEN en siste ting skal du vite før du går:

"Totalt i verden dyrkes det 1,5–2 millioner tonn blåskjell årlig, og en tredjedel av denne produksjonen skjer i Europa. I Norge er blåskjellnæringen fortsatt i en utviklingsfase, men betydelige utfordringer må løses før denne næringen blir økonomisk bærekraftig, til tross for at vi produksjonsmessig har det største potensialet i Europa."

Så det så! Norge har de beste forutsetningene i Europa for blåskjell! Da kan jeg i det minste puste lettet ut med tanke på råvarer. Jeg bor jo midt i blåskjell-smørøyet!!