Anette Skaugen Guldager

Smykker for havfolk

Og navnet ble - Koøye / Porthole!

Anette Skaugen GuldagerComment

De siste to ukene har vært så morsomme - takket være alle gode forslag til navn på det nye smykkedesignet under. Dere har tenkt så fritt og fint, overrasket og kommet med så mange gode forslag! 

Mansjettknapper - Anette Skaugen Guldager smykker

Dermed stod jeg virkelig i valgets kval mellom ulike gode alternativer når jeg skulle landet det endelige navnet. Gode, gamle kjøkkentavla har vært full av navneforslag de siste dagene. 

Smykkedesigner Anette Skaugen Guldager har fyllt tavla med navneforslag på smykkene sine

"Koøye" var det første forslaget som kom, og som jeg falt for med en gang. Når jeg lærte at det engelske ordet var "Porthole" ble ikke begeistringen mindre - for om Koøye er litt tungt å si er Porthole det motsatte. Tøft og maritimt - som designet også er. 

Bilde funnet på www.ntnu.no

Bilde funnet på www.ntnu.no

Deretter hadde jeg en lang  refleksjon rundt temaet havgløtt, fjordgløtt, sjøgløtt...som alle handler om typer "utsikt" som du  - ganske riktig - ser gjennom et kikkehull eller et koøye. Utsikt/ wiew stod lenge som en sterk kandidat, men nei... Dette designet er så konkret, så røfft, det kler "Koøye" best.

Fisker sett ut fra et "Koøye", navnet på de nye mansjettknappene fra Anette Skaugen Guldager smykker.
Utsikten du ser gjennom koøyet kan være over og under vann, skyer eller verdensrommet. Du ser det uendelige, det uforståelige, det store blå. 

Utsikten er implisitt det du ser gjennom koøyet. Det kan være over og under vann, skyer eller verdensrommet. Du ser det uendelige, det uforståelige, det store blå...gjennom koøyet.

Vet du forresten at det på engelsk kalles "porthole-posters", plakater og bilder der motivet er sirkelrundt? Kult hva? Nå settes produksjonen i gang for fullt. Koøyer i ulike varianter, alle med unike utsikter skapt av havet selv! Herlig!