Anette Skaugen Guldager

Smykker for havfolk

Hvordan lage hull i strandskjell

Anette Skaugen GuldagerComment

Mange er vi som aldri blir lei av å gå langs strendene og lete etter hva havet har skylt opp. Nå i juli er detmhøysesong for strandvandringer, om du er på ferie i Norge eller i utlandet. Det krever ingenting annet enn litt tid, det er beroligende, det er en naturopplevelse og det er en ypperlig aktivitet å gjøre sammen med barn.

Men så, hva gjør du med det du tar med deg hjem i lommene? For de fleste havner det i et glass eller en boks til det går i søpla noen sesonger seinere.  Jeg får stadig henvendelser fra dere med spørsmål om jeg kan lage ting av deres enge strandfunn fra egne ferier. Det kan jeg jo også av og til, men kan du lage hull i dine egne skjell kan du plutselig lage litt av hvert selv også.

 

Skjell er sprø og porøse. Derfor er det vanskelig å lage hull uten at de sprekker. Skjell som du nylig har plukket er lettere å bore i enn gamle skjell som har ligget i 20 år på peishylla på hytta. Større skjell er lettere enn de bitte små og tynne. Men mitt beste tips til dekorasjoner med barn er å bruke et porselensbor og en vanlig drill. Litt store barn kan fint gjøre dette selv med litt veiledning i starten skulle jeg mene. Porselensbor får du i ulike størrelser i vanlig jernvarebutikker, og er ment for å drille hull i f.eks baderomsfliser. Men de fungerer altså utmerket på strandskjell også! 

Så finn fram skjell fra skuffer og skap og sett i gang og drill! En fin ting å gjøre på hytta når været er surt og timene lange. Eller i kveldssola hvis man bare føler seg i modus for litt "pyssel". 

Jeg synes det fineste er å henge dem opp i litt grovt lin- eller hamptråd, men alt du har for hånden går! Heng dem opp i vinduet i lange rekker eller enkeltvis. Knyt kvister i en ring og lag en drømmefanger av skjærgårdens funn. Eller lag en uro av drivved og skjell ute eller inne. Kun fantasien setter grenser - når du først har fått et hull i dine favorittskjell!

Lykke til!