Kunstkolonialen til Trine Wilhelmine finner du i Lillesand! Se den fantastiske butikken og innsatsen som ligger bak etableringen av kunstkolonialen!!
Hvordan lage hull i strandskjell
CommentMange er vi som aldri blir lei av å gå langs strendene og lete etter hva havet har skylt opp. Nå i juli er detmhøysesong for strandvandringer, om du er på ferie i Norge eller i utlandet. Det krever ingenting annet enn litt tid, det er beroligende, det er en naturopplevelse og det er en ypperlig aktivitet å gjøre sammen med barn.
Men så, hva gjør du med det du tar med deg hjem i lommene? For de fleste havner det i et glass eller en boks til det går i søpla noen sesonger seinere. Jeg får stadig henvendelser fra dere med spørsmål om jeg kan lage ting av deres enge strandfunn fra egne ferier. Det kan jeg jo også av og til, men kan du lage hull i dine egne skjell kan du plutselig lage litt av hvert selv også.
Skjell er sprø og porøse. Derfor er det vanskelig å lage hull uten at de sprekker. Skjell som du nylig har plukket er lettere å bore i enn gamle skjell som har ligget i 20 år på peishylla på hytta. Større skjell er lettere enn de bitte små og tynne. Men mitt beste tips til dekorasjoner med barn er å bruke et porselensbor og en vanlig drill. Litt store barn kan fint gjøre dette selv med litt veiledning i starten skulle jeg mene. Porselensbor får du i ulike størrelser i vanlig jernvarebutikker, og er ment for å drille hull i f.eks baderomsfliser. Men de fungerer altså utmerket på strandskjell også!
Så finn fram skjell fra skuffer og skap og sett i gang og drill! En fin ting å gjøre på hytta når været er surt og timene lange. Eller i kveldssola hvis man bare føler seg i modus for litt "pyssel".
Jeg synes det fineste er å henge dem opp i litt grovt lin- eller hamptråd, men alt du har for hånden går! Heng dem opp i vinduet i lange rekker eller enkeltvis. Knyt kvister i en ring og lag en drømmefanger av skjærgårdens funn. Eller lag en uro av drivved og skjell ute eller inne. Kun fantasien setter grenser - når du først har fått et hull i dine favorittskjell!
Lykke til!
Drømmepost
CommentI dag er det søndag. Varene til Jomfrulandutstillingen ble levert på fredag. Jeg avgjør at detfortsatt er "innafor" å skrive litt om det i dag, to dager seinere
Den sitter nemlig litt i kroppen, den Kragerøturen. Såpass at jeg måtte ut i regneværet og feire med en bukett blomster når vi kom hjem. For med den turen var det faktisk en over 20 år gammel drøm som gikk i oppfyllelse.
Helt siden videregående skole har jeg hatt en drøm om å delta på utstillinger som denne. Ikke så mye for deltakelsen selv, men som resultat av å ha tid og mot til å lage egne produkter og bli valgt av en jury eller komite som vil vise dem til andre. Med denne utstillingen er den drømmen blitt virkelighet, for første gang i mitt liv. Aldri hadde jeg trodd at det skulle bli med smykker, men det ble det altså.
En bekjent sa en gang at tror du sterkt nok på en drøm vil den før eller siden gå i oppfyllelse. 20 år er ganske lenge å bære på en drøm. Da er det verdt å unne seg et stopp og nyte det blaff av lykke det medfører at det faktisk har skjedd. Utstillingen er ikke åpnet ennå. Det kommer seinere i sommer. Men for meg er jobben gjort nå, og det gir jeg meg et realt klapp på ryggen for. På en måte en jobb som har tatt 20 år...kanskje 25 også...
Ta vare på drømmen. Den kan bli virkelig. God søndag til deg.
Langspurt
CommentDet er så rart med den våren. Den er så deilig, men blir alltid så fryktelig travel...
Nå er det beinhardt arbeid til sommerens utstillinger og markeder. Det virket så lett når det ble bestemt i januar. Nå er det nattarbeid for å bli ferdig. Ha-ha, jeg lærer aldri! :)
Men det er bedring i sikte. For en uke siden så benken min sånn ut...
I dag er utsikten betraktelig bedre. I morgen setter jeg nesa mot Kragerø for å levere smykker til årets "Jomfrulandutstilling". Det blir en spennende erfaring. Jeg gleder meg.
Det er en dyp tilfredsstillelse når alt er pusset, polert, merket, pakket og klart. Når så mange timer, stive skuldre og såre fingre ender opp i et fint resultat. Da er det godt å ta kvelden og være fornøyd med seg selv.
Et blåskjell er et blåskjell.
CommentOk. Post nr.2 får jeg vie til blåskjell. Rett og slett, helt alminnelige blåskjell.
Googler du blåskjell får du selvsagt bare matoppskrifter. Googler du derimot "Blåskjellfakta", blir det andre boller. Først ut er gode, kjente Wikipedia:
Blåskjell (Mytilus edulis) er en muslingart i blåskjellfamilien. Skallene på utsiden er blå til brunsorte, mens de innvendig er lyseblå og hvite. Blåskjellet kan bli opptil 10-15 cm langt. Vi finner blåskjell fra Middelhavet i sør, til Barentshavet i nord.
I denne teksten gjemmer det seg spørsmål som på sikt må besvares:
1: blåskjellfamilien. Hvem andre er med i denne familien? Må utforskes videre.
2: utbredelse: finnes det virkelig ikke blåskjell lenger sør enn til Middelhavet? Flere kilder må undersøkes for å få bekreftet dette.
Store Norske Leksikon blir neste stopp:
"En svært vanlig saltvannsmusling fra tidevannssonen til 10 meters dyp. På noe dypere vann lever det større agnskjell eller Oskjell som også tilhører blåskjellfamilien. Arten er utbredt fra Nord-Spania i sør til Kvitsjøen i nord. Meget tallrik langs hele norskekysten."
SNL linker videre til Norsk havforskningsinstitutt sine faktasider om blåskjell! Tenk at det finnes!
"Vårt blåskjell er i Europa utbredt fra Nord-Spania i sør til Kvitsjøen i nord. Arten er nylig også funnet på Svalbard, og det er stilt spørsmål om dette er et resultat av endring i klima. Levetid: 20 år eller mer. Det er rapportert tettheter på flere tusen blåskjell per kvadratmeter, og produksjonen er sammenlignbar med høyproduktive systemer som regnskog og tareskog."
Se det. Vårt blåskjell!! Så det finnes kanskje andre blåskjell i andre havstrøk som jeg ikke vet om? Og hvor gamle kan de egentlig bli, de eldste? Og tenk at de i produktivitet kan sammenlignes med regnskogen!!
Vår digitale blåskjellekspedisjon går mot slutten ettersom tevannet koker og jeg må tilbake til arbeidsbenken og produsere. MEN en siste ting skal du vite før du går:
"Totalt i verden dyrkes det 1,5–2 millioner tonn blåskjell årlig, og en tredjedel av denne produksjonen skjer i Europa. I Norge er blåskjellnæringen fortsatt i en utviklingsfase, men betydelige utfordringer må løses før denne næringen blir økonomisk bærekraftig, til tross for at vi produksjonsmessig har det største potensialet i Europa."
Så det så! Norge har de beste forutsetningene i Europa for blåskjell! Da kan jeg i det minste puste lettet ut med tanke på råvarer. Jeg bor jo midt i blåskjell-smørøyet!!
En merkedag
CommentI dag er (kanskje) en bitteliten merkedag. Med dette blogginnlegget åpner jeg døra for deg inn i mitt verksted, min skissebok, mine kilder til inspirasjon og min utvikling. I dag byr jeg til og med på vaffler.
Jeg hadde en blogg for mange år siden. Selv om det var en "guilty pleasure", lærte den meg mye. Bloggen var for eksempel min første motivasjon til å få ordentlig kontroll på blenderåpning, lukkertid og iso. :D Med daglig fototrening ble det snart ganske automatisert. Ferdigheten har jeg fortsatt glede av..
En annen god ting med bloggingen var at jeg ble mer klar over hva dagene faktisk gikk med til. En person som alltid er på søk, som alltid får nye ideer og som alltid har for liten tid kan fort få en følelse av å ikke få utrettet noen ting. Her hjalp bloggen godt. Det tror jeg den kan gjøre også nå.
Noe er likt men mye er endret i mitt liv siden forrige blogg. Den største endringen er uten tvil at jeg nå jobber seriøst med kreativitet og formsans. Smykkebedriften er så smått etablert, og jeg er i en strømmende prosess med parallell utvikling av form og håndverk. Denne prosessen vil jeg forsøke å dokumentere og spare på her. Mest for meg, men også kanskje litt for deg...dersom du vil være med?