Anette Skaugen Guldager

Smykker for havfolk

Fogdegårdens historie - en første start

Anette Skaugen GuldagerComment

Jeg prøver å sette meg inn i Fogdegårdens historie. Første sted å starte er selvsagt på biblioteket. Å så glad jeg er i de flotte folka som jobber der! Denne helga har jeg pløyd gjennom noen sentrale lokalhistoriske bøker, og foreløpig har jeg lært dette:

Fogdegården er trolig bygget ca 1750. Det ble bygget som bolig til familien Winther, som var redere og trelasthandler og eide skipsverftet som lå på “Løkka” for de lokalkjente. Når Winther gikk konkurs gikk bygget over til en major Christopher Budde, som bodde der fra 1811 - 1822.

Så har jeg foreløpig et hull fra 1822 - 1844, hvor staute Axel Qvinsgaard som sees på bildet her, ble fogd i Bamble.

Historie 1 blogg kopi.jpg

Qvinsgaard var fogd i 17 år, på en “grundig og rettferdig måte”. Han var høyt aktet i lokalmiljøet, og var blant annet hovedmannen bak etableringen av de første sparebankene både i Bamble og Brevik. Qvinsgaard pensjonerte seg i 1862, og bodde der til han døde i 1885. Siden har huset alltid hett “Fogdegården” lokalt. Smått misvisende er det - huset var aldri en embetsgård, men privathuset til en embetsmann.

Historie 2 blogg.jpg

I 1890 ble det solgt videre til skipskaptein Anders Christian Evensen for 2800 kroner. Videre kan jeg lese at huset ble kjøpt av Stathelle kommune etter krigen, og tjente som kemnerkontor og kommunekontor fram til kommunesammenslåingen på 1960 tallet. Etter 1964 ble det Stathelle bibliotek etablert i huset på initiativ fra Johannes Anthon Johannesen fram til det ble flyttet i 2003.

Historie 3 blogg.jpg

Fra 2003 og til dags dato har det stått tomt. Lag og foreningar har brukt det som lager . Dette er en første skissering av historien. Men jeg vil ha mer - mer detaljer, flere minner fra Stathellefolk, kanskje flere bilder også!? Jeg gleder meg til å pusle videre på denne oversikten…med hjelp fra folk som husker og vet bedre enn meg