Anette Skaugen Guldager

Smykker for havfolk

Hvordan jeg fotograferer smykker

Anette Skaugen GuldagerComment

Min interesse for fotografering begynte for 12 - 13 år siden. Jag var så fascinert over flotte fotografier, og MÅTTE forstå hva som var som gjorde disse bildene så mye finere enn mine. Det ble starten på en varig kjærlighet til fotografiet, som bare blir sterkere og sterkere. For meg er det å fotografere det jeg ser og det jeg omgir meg med blitt en daglig aktivitet. Litt som visuell dagbokskriving. Kunne skrevet mye om det. Men altså…i dag skal det handle om det praktiske

Flere har lurt på hvordan jeg tar bilder av smykkene jeg lager. Hvilke tips du trenger avhenger selvsagt av hvor mye du kan fra før. Noe av det første jeg la merke til når jeg startet var at mine bilde ble så gule - mens de “fine” var klare og rene i fargen. Det lærte jeg - kom av dagslys kontra det kunstige taklyset du har i stua di. I mange år tok jeg bare bilder ute - i dagslys. Eller i gangen - med dåra åpen ut.

Så lurte jeg på hvordan de fikk til disse duse, behagelige, lekre bakgrunnene som gjorde at objektet kom så fint fram i fokus. Det handler om dybdeskarphet. Liten dybdeskarphet gjør susen - bare pass på hvor du fokuserer!

Fotostudio smykker

Blanke ting fanger jo opp alle speilinger og reflekser fra omgivelsene sine. Dette lille “teltet” koster ingenting og er gull verdt for å få gode produktbilder. Inni boksen er det bare å slå seg løs med ulike tekstiler, krukker og glass, biter av treverk…alt som kan gjøre bildene varierte og originale. For noen år siden fikk jeg et kamerastativ til jul. Det kan jeg ikke klare meg uten. Og de to lampene kjøpte vi brukt på FINN - og vipps er jeg ikke avhengig av dagslys lenger men kan modellere mmed lys og skygger langt inn i de mørke nattetimer.

Nikon D800 Fotoapparat smykkefotografering

Kameraet jeg har brukt de siste årene er en NIKON D800. Jeg veksler mellom to objektiver. SIGMA 24 - 105mm 1:4 og et makroobjektiv Nikkor 105mm 1:2,8. Det finnes uendelig masse utstyr å velge mellom og like mange meninger om hva som er best. Jeg har aldri blitt noen stor utstyrsfreak. Disse gjør jobben for meg. Punktum.

fotohacks 4.jpg

Denne lille tassen kom inn i familien for et par år siden. Og den må jeg si har forbløffet meg stort. Så skal du ha noe lettere enn det jeg drasser rundt med er denne et godt alternativ altså. Sjekk ut!

Smykke fotografering Lightroom

Lenge bearbeidet jeg bildene mine i Photoshop. De “proffe” sa at det måtte jeg slutte med. Jeg måtte tar bildene i Raw- format og redigere i Lightroom. Det var en overgang å lære seg det - men selvsagt hadde de helt rett. Når den vanen var etablert var de heller ingen vei tilbake derfra.

Det finnes masse utstyr og masse triks rundt fotografering. Youtube er full av tutarials - som er gode! Skal du fotografere selv er mine viktigste råd:

  • sørg for godt lys, kontroller dybdeskarpheten og skaff deg et kamera som gjør at du kommer nært nok innpå. Da kommer du langt.

Ellers finnes det jo masse proffe fotografer som det kan være vel verdt å betale for tjenester fra. Alt til sitt bruk. Jeg er selvsagt ikke proff på dette selv. Jeg lærer og feiler hele tiden og er alltid undervegs. Nå har jeg delt litt av hvordan jeg gjør det. Send meg gjerne tips tilbake eller flere spørsmål. Vi deler - og slik blir vi alle bedre. Lykke til og på gjenhør!