Anette Skaugen Guldager

Smykker for havfolk

Filigran - sølvtrådens fine historie

Anette Skaugen GuldagerComment

Har du hørt om Gry Marie Grindbakken? Eller “filiGry” som mange kaller henne? Gry er kjent som en av de aller fremste utøverne og tradisjonsbærerne innen filigransteknikk i Norge i dag. Vi er fra samme sted, og jeg har hatt gleden av å kjenne og følge Gry i hennes arbeid og utvikling over sikkert 20 år. De to siste årene har hun vært håndverksstipendiat, og dette arbeidet avsluttes med en utstilling som vises på Porselensmuseet i Porsgrunn fram til 14.oktober. Har du sjansen bør du ta en tur!

filigran 3.jpg

Filigran er det de fleste av oss forbinder med bunadssølv. Ordet er en samlebetegnelse på metallarbeid der tråder og kuler er bærende element. Dette er en teknikk som brukes over hele verden med ulike uttrykk. De norske bunadsøljene er noe vi alle har et forhold til, og mangfoldet og mylderet av detaljer er som et eventyr å studere!

filigran 4.jpg

Bunadsøljer er håndverk av ypperste kvalitet. Hvilken glede og kunnskap det ligger bak utviklingen av disse gamle mønstrene og teknikkene! Det er utrolig at det er skapt av menneskehender, men det er det - ned til hver minste lille krummelur. Det er ulike søljer fra ulike deler av landet akkurat som bunader og drakttradisjoner varierer. Det er så flott at ildsjeler som Gry virkelig fordypet seg i disse gamle tradisjonene, slik at de kan leve videre i nåtiden og ettertiden.

filigran 2.jpg

Utstillingen er så smakfullt og lekkert satt opp, med store bilder som viser de små objektene på en ny måte i tillegg til originalene. Gry har tatt disse bildene selv også, Virkelig så mange talenter hos denne dama!

filigran 7.jpg

Til alt overmål kan du og ungene klippe og lime din egen sølje i papir og trykke ut en dødskul “button” du kan ta med deg hjem. Hvor kult er ikke det!?? Sol eller regn - ta en høsttur til Porselensmuseet før 14.oktober!