Anette Skaugen Guldager

Smykker for havfolk

Filigran - sølvtrådens fine historie

Anette Skaugen GuldagerComment

Har du hørt om Gry Marie Grindbakken? Eller “filiGry” som mange kaller henne? Gry er kjent som en av de aller fremste utøverne og tradisjonsbærerne innen filigransteknikk i Norge i dag. Vi er fra samme sted, og jeg har hatt gleden av å kjenne og følge Gry i hennes arbeid og utvikling over sikkert 20 år. De to siste årene har hun vært håndverksstipendiat, og dette arbeidet avsluttes med en utstilling som vises på Porselensmuseet i Porsgrunn fram til 14.oktober. Har du sjansen bør du ta en tur!

filigran 3.jpg

Filigran er det de fleste av oss forbinder med bunadssølv. Ordet er en samlebetegnelse på metallarbeid der tråder og kuler er bærende element. Dette er en teknikk som brukes over hele verden med ulike uttrykk. De norske bunadsøljene er noe vi alle har et forhold til, og mangfoldet og mylderet av detaljer er som et eventyr å studere!

filigran 4.jpg

Bunadsøljer er håndverk av ypperste kvalitet. Hvilken glede og kunnskap det ligger bak utviklingen av disse gamle mønstrene og teknikkene! Det er utrolig at det er skapt av menneskehender, men det er det - ned til hver minste lille krummelur. Det er ulike søljer fra ulike deler av landet akkurat som bunader og drakttradisjoner varierer. Det er så flott at ildsjeler som Gry virkelig fordypet seg i disse gamle tradisjonene, slik at de kan leve videre i nåtiden og ettertiden.

filigran 2.jpg

Utstillingen er så smakfullt og lekkert satt opp, med store bilder som viser de små objektene på en ny måte i tillegg til originalene. Gry har tatt disse bildene selv også, Virkelig så mange talenter hos denne dama!

filigran 7.jpg

Til alt overmål kan du og ungene klippe og lime din egen sølje i papir og trykke ut en dødskul “button” du kan ta med deg hjem. Hvor kult er ikke det!?? Sol eller regn - ta en høsttur til Porselensmuseet før 14.oktober!

Kunstdager i Sandefjord

Anette Skaugen GuldagerComment
kurbadet 2.jpg

I helga fikk jeg gleden av å være med på et helt nytt initiativ i Sandefjord. Et nytt initiativ i et gammelt, ærverdig hus! Sandefjord kurbad ligger midt i byen og oser av historie og snekkergleder. Denne helga ble de to store salene og mere til fylt opp av 30 ulike utstillere innen bilde og ulikt kunsthåndverk. Det ble en frodig og fargerik helhet med mange inntrykk.

kurbad.jpg

Bygningen er fra 1899 og er en av Europas største trebygninger. I dag drives den av en stiftelse og har fullt opp av arrangementer, fra selskaper til sjakk-turneringer og altså…kunstutstillinger. Det er artig å prøve å se for seg livet i disse helsebringende badeanstaltene som ble etablert på 1800 tallet. Bad i gytje, svovel og saltvann - samt sjøvann - ble foreskrevet pasienter på største alvor. Selveste Henrik Ibsen fikk visstnok også behandling der. Som den svorne badenymfe jeg er er jeg sikker på at det hadde god effekt for støvete byfolk å komme seg ut til kysten.

kunstdager 5b.jpg

Disse to supre damene er drivkreftene bak Sandefjords første kunsthager. Keramiker Rita Lysebo Egren (til venstre) og billedkunstner Unn Holvik Stenersen driver et fint, lite galleri på samme området. Sjekk ut “Galleri Brown” hvis du er i byen. Det er Ritas flotte keramikk som er avbildet på første bildet i denne posten.

kunstdager 6.jpg

Hva var vel et sted uten sine ildsjeler? At de to orker å dra i gang et slikt arrangement gav så mye glede og energi til så mange mennesker denne helga. Det var kafe og konsert og små kurs og masse aktivitet både lørdag og søndag. Jeg må bare si tusen takk for at jeg ble invitert med! Dere hadde virkelig laget et flott arrangement!

I de voksnes påskeegg

Anette Skaugen GuldagerComment

Haren har vært her med påskeegg! Til de voksne også! Her kommer to oppskrifter på påskegodt med minimalt med sukker og karbohydrater. 

bunty 6.jpg

Bountybars

0,5 dl tagatesse, 0,5 dl sukrin, 1 ts vaniljesukker (hvis du vil) 50 gam kokosfett med lukt, 1 dl kremfløte, 1 dl av den tykkeste delen av kokosmelk, 250 g revet kokosmasse og 100 g mørk sjokolade (minst 70 %).

Smelt kokosfett, tagatesse og sukrin på middels varme i en kjele til det er flytende. Rør undervegs. Ta av varmen. Ha i fløten og kokosmelken og rør til alt er blandet. Rør så inn kokosmassen til den får en ganske tykk, fast konsistens. Prøvesmak og konstater at dette kommer til å bli knakende godt når det blir ferdig. Trykk ut blandingen i en brødform kledd med bakepapir (blir ca 2 cm høyt) og sett i kjøleskapet. Vokt det så ingen spiser opp blandingen før den blir kald.

Løft bakepapiret ut av brødformer  og over på en fjøl. Nå er det lett å skjære den opp i ruter på ønsket størrelse, ca 2,5 x 4 cm kanskje? Smelt sjokoladen i vannbad sammen med en teskje smør eller kokosfett og kanskje en dæsj kanel? Bruk en gaffel eller pølseklype og dypp en og en bit kokosmasse i den flytende sjokoladen og løft tilbake på bakepapiret. Det gjør ikke noe om de ikke blir så pene. De smaker digg uansett. Sett i kjøleskapet til sjokoladen er stiv og vær fornøyd med deg selv. Dette er gode greier.

Nøtter i sjokolade

Smelt en plate 100 g sjokolade sammen med en teskje kokosolje og kanskje en klatt smør? Litt kanel kan du også ha i hvis du vil. Mål opp 5 dl ulike nøtter og rør inn i blandingen. Stryk ut på bakepapir og sett kaldt. Skjær opp i biter og ferdig! Jo mørkere sjokolade du tar - jo større er sjansen for at det ikke blir spist opp med en gang. 

bounty1.jpg

Påskefrokost

Anette Skaugen GuldagerComment

Påskeferien - kanskje den aller beste av høytidene? Bedre enn jul? I allefall like god. Vi har et par oppskrifter som er obligatoriske til påske her i huset. Begge er superenkle og passer like godt hele året. Men altså - ekstra gode til påske. 

IMG_7279.JPG

Nøttebrød 

6 egg, 1 ts salt, 1 dl smeltet meierismør, 120 g mandler, 120 g valnøtter, 120 g sesamfrø, 120 g linfrø, 120 g hasselnøttkjerner, 120 g solsikkekjerner. 

Sett ovnen på 170 grader. Pisk eggene lett sammen. Ha i de øvrige ingrediensene og bland godt. Hell i en bakepapirkledd brødform på 1,5 liter og stek på nederste rille i 50 minutter. Avkjøl 10 min i formen etter steking. Deretter på rist. Oppbevar det ferdige brødet i et håndkle i kjøleskapet. Det holder seg leeenge....

Eggesalat

Hos oss er det pappa som er sjef for eggesalaten. Han har ikke akkurat fast oppskrift. Den blir aldri helt lik to ganger, men alltid god. Hardkok 4 - 6 egg. Skrell dem og hakk dem smått. Ha i maiskorn, og finhakket løk eller purre etter hva du liker best. Vær litt forsiktig med løken. Den blir sterkere over tid. En halv løk holder til 6 egg synes vi. Bland inn ca 1 pakke ekte majones til salaten blir passe kremete. Blir den litt tørr kan du ha i en spiseskje melk eller to. På ferskt brød eller rundstykker er den en slager! 

IMG_7280.JPG

Begge disse oppskriftene funker fint som kosemat for oss voksne som prøver å redusere inntaket av sukker, mel og karbohydrater. Vi gjør unntak i feriene, men med disse oppskriftene er karbonivåene uansett minimale. 

Kos deg! 

Laget i Norge

Anette Skaugen GuldagerComment

Mine smykker er laget av meg. Av mine hender ut fra mine ideer. Hvert produkt er nøye utformet og bearbeidet bit for bit. Jeg bor i Norge. Norge er et høykostland. Skal det være mulig å leve av håndverk må timelønnen være tilpasset vårt kostnadsnivå. Det gjenspeiler seg i produktene, som aldri vil bli blant de billigste på markedet.

norwegianmade.jpg

Mange kunder ønsker varer som har lokal opprinnelse, og de ønsker å betale for det.  Marit Saxegaard fra Skien har etablert  det unike merkeordningen #norwegianmade i samarbeid med Innovasjon Norge. Ideen er nettopp for å gjøre det tydeligere for forbrukere når det er norskprodusert vare de kjøper. Sjekk ut #norwegianmade på instagram, og bli forbløffet, begeistret og bergtatt av alle flotte produsenter og håndverkere hun har i sin portefølje Nå er mine smykker også med! Les mer om Marit her og Norwegianmade her

øredobb bredde.jpg

Jeg er alltid stolt og glad når mine produkter blir presentert i så godt selskap som det du finner hos #norwegianmade. Utover våren skal jeg ta i bruk den fine logoen deres mer og mer i egen markedsføring. Bare jeg får tid nå skal den inn på nettbutikken så alle kan se!  

norwegian 3.jpg

Jeg får foreløpig ikke min bedrift til å bli lønnsom nok til å leve av den. Jeg og min familie lever av den jobben jeg har på dagtid, som er 100%, fast og forutsigbar med tanke på inntekt. Jeg vet heller ikke om det er mulig å utvikle det jeg gjør til en lønnsom bedrift. Det vil tiden vise. Men at smykkene mine er laget i Norge det er det ingen tvil om. I Norge, i Telemark, på brygga i Krabberødstrand. Det er der det skjer for min del!  

Kur for vårlengt

Anette Skaugen GuldagerComment
amster18.jpg

Jeg har høylydt uttrykt at jeg elsker vinteren. Og det står jeg for...MEN...det betyr ikke at det kan komme streif av vårlengt over meg også. Særlig når vi begynner på måneden mars og våren er mer innenfor rekkevidde. 

amster21.jpg

Da kan jeg fort misunne dem som har veksthus som de kan plante og så i og fremskynde våren her i kalde nord. Det er en drøm jeg kanskje får realisert en gang.  Og jeg kan misunne dem som har mange, sørvendte vinduskarmer de kan fylle med vekster. Hos meg vender alle mot nord, og mange vinduer har jeg heller ikke. 

amster22.jpg

Derfor drømmer meg heller tilbake til vårt besøk i Botanisk hage i Amsterdam - Hortus Botanicus - for noen uker siden . Er du i nærheten av en botanisk hage - ta en tur innom, og jeg lover deg bøttevis med inspirasjon og naturglede! 

amster24.jpg

Jeg har ikke besøkt så mange botaniske hager (ennå) men liker kombinasjonen av hagebruk, historiske og kulturhistoriske elementer, linken til medisin, forskning og kunnskap, og alle vakre bygningsmessige detaljer. 

amster17.jpg

I dag snør det og brøytekantene er høye fortsatt. Men i går leste jeg at under snøen ligger hvitveis og blåveisknoppene store og klare til å blomstre om en måned eller to. Det gir litt glede det, å tenke på det livet under snøen...

amster14.jpg

Jeg legger mere ved i ovnen og stikker føttene i tøflene. Og gleder meg kraftig til våren som vi fortsatt har foran oss i sin helhet...!